Sfaturi si informatii

`

Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare

Pacientii, dar si o parte a specialistilor, incep sa acorde din ce in ce mai multa importanta terapiilor alternative si complementare ale hipertensiunii arteriale. Aceasta
atentie deosebita poate fi explicata prin dorinta de a se asigura a complianta mult mai buna la tratament si de a elimina efectele secundare ale tratamentului antihipertensiv, nu de putine ori disconfortante si deranjante. Aceste efecte secundare includ somnolenta, greturi, reactii alergice, tuse convulsiva. Majoritatea tratamentelor alternative ofera o ameliorare a simptomelor si a starii generale, fara aparitia unor reactii adverse, sau cel putin nu a unora atat de intense incat sa modifice calitatea vietii pacientului.
Hipertensiunea este o afectiune care foarte mult timp nu este insotita de semne clinice. Evolutia ei este cronica, in timp, si chiar daca din cand in cand apar simptome, ele nu au o intensitate atat de mare incat sa ne trimita la medic. Din pacate insa, ignorand putinele semne si simptome precoce ale hipertensiunii arteriale, se permite factorilor etiologi ai hipertensiunii sa isi continue actiunea. Aparitia ei se coreleaza in mod direct cu cresterea riscului de angina pectorala si infarct miocardic, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca congestiva.

Diagnosticul hipertensiunii se stabileste in urma mai multor determinari paraclinice ale valorilor tensiunii. Nu este suficienta o singura valoare crescuta pentru a se putea aprecia corect daca exista sau nu hipertensiune arteriala. In prezent specialistii apreciaza ca un pacient are hipertensiune, daca in urma mai multor analize tensiunea este mai crescuta de 140/90mm Hg, desi orice valoare care depaseste 120/80 mmHg, depistata la un adult tanar sanatos, ar trebui sa ridice semne de intrebare si sa fie atent supravegheata.

Tratamentul hipertensiunii arteriale nu mai este de foarte mult timp strict farmacologic, ci a devenit pluridisciplinar, fiecare parte a lui avand o anumita importanta, care nu ii permite sa fie trecuta cu vederea. Studiile de specialitate evidentiaza faptul ca pe langa modificarile dietetice (alimente sarace in sare, grasimi si bogate in carbohidrati si proteine), de foarte mare importanta in obtinerea unui control adecvat al tensiunii sunt si practicarea unor sporturi, adoptarea unui stil de viata cat mai activ sau practicarea unor procedee de relaxare si meditatie.

Pentru ca totul sa lucreze armonios, este foarte important a aceste metode terapeutice sa fie combinate, astfel se vor obtine rezultate durabile in timp.

Prima recomandare pe care specialistii o fac pacientilor, atunci cand se discuta existenta hipertensiunii arteriale este modificarea dietei. In foarte multe cazuri, hipertensiunea raspunde la schimbarea regimului alimentar si tratamentul medicamentos nu mai este necesar.

Recomandarile include:
- Imbogatirea regimului alimentar cu fructe, legume si lactate degresate;
- Eliminarea (sau cel putin reducerea semnificativa a alimentelor bogate in grasimi saturate, colesterol si trigliceride);
- Imbogatirea dietei cu cereale integrale, seminte, nuci, peste, carne de pasare;
- Evitarea carnii rosii (in special a celei de porc);
- Consumarea dulciurilor in cantitate cat mai redusa;
- Includerea in regim a produselor bogate in acizi grasi omega 3, potasiu, magneziu si calciu, si cat mai sarace in sodiu.

Care sunt alimentele recomandate? Iata cateva surse importante de:
- Calciu: laptele, branza, iaurtul, broccoli, somonul, fasolea uscata, soia, tofu;
- Potasiu: rosii, banane, cartofi, varza de Bruxelles, avocado, portocale;
- Magneziu: ciocolata, avocado, spanac, nuci, seminte de floarea soarelui;
- Acizi grasi omega 3: peste (in special somon si ton).

Datorita popularitatii crescande a suplimentelor nutritionale, specialistii au evaluat influenta catorva dintre acestea, si au ajuns la concluzia ca cele mai recomandate pacientilor cu hipertensiune arteriala sunt: cele care contin aminoacizi, acizi grasi omega 3 precum si cele cu Coenzima Q10. Coenzima Q10 pare a reduce valorile tensiunii arteriale fara a avea efecte secundare importante. Administrat ca un adjuvant al tratamentul antihipertensiv clasic, ea este utila deoarece mecanismul prin care reduce tensiunea este diferit de cel prin care actioneaza medicamentele obisnuite.

Acizii grasi omega 3, in special EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docohexaneoic) sunt eficienti mai ales in cazurile moderate de hipertensiune (HTA stadiul 1). Desi au aparut si studii care au infirmat aceasta observatie, in prezent se considera ca valorile tensionale pot fi reduse usor daca se administreaza suplimente continand o cantitate crescuta de astfel de acizi grasi esentiali.

Aminoacizii cei mai importanti in combaterea hipertensiunii arteriale sunt L-arginina si L-taurina. Se pare insa ca acestia nu pot reduce tensiunea pe o perioada lunga, efectele disparand in timp. Vitaminele din complexul B pot fi si ele un ajutor important, in special datorita faptului ca ele pot reduce nivelurile homocisteinei, crescute in cazul pacientilor cu HTA.

Orice supliment alimentar, indiferent de miracolele si rezultatele promise de ambalaj, nu trebuie administrat decat dupa discutia cu medicul personal. Nu de putine ori starea pacientilor s-a agravat in urma administrarii unor astfel de produse, care promiteau a fi naturale si nepericuloase.